Híreink

Ajánlás a szoborparkhoz Béres Jánostól

Béres János szobrászművész ajánlása

„A reformkor idején költők, művészek, közéleti személyiségek áramlottak a Balaton felé, felfedezve a „haszontalan vizet”. Az őshazát a Meotisz mását vélték benne látni, az Azovi-tenger mocsaras ősi világát, ahol Hunor és Magor előtt tovaillant a csodaszarvas. Új hazát láttak benne: hazát a Hazában. Már nem akarták lecsapolni a vizet, már kultúrát kívántak teremteni a partjainál.

Így történt  ez Jókaival és körével Balatonfüreden, és így történt Kisfaludy Sándorral és követőivel itt Badacsonyban. A hősszerelmes Kisfaludy Sándor hazát és szerelmet talált Badacsonyban Szegedy Róza személyében. Öccse Kisfaludy Károly festő, drámaíró, Széchenyi István barátja, akit Széchenyi az alakuló Nemzeti Színház élére kívánt helyezni, a magyar nyelvet, a magyar történelmiséget istápolta. Déryné nem játszott többé német nyelvű színházban, inkább vándorolt echós szekéren és énekelt gitárján kísérve. A fiatal Deák Ferenc – Vörösmarty barátja – Kisfaludyék anyai ágon lévő rokona szüretekre járt. Bort mértékkel ivott, a bölcsessége szűk szavaiban is kiviláglott. A Vajdának becézett Eötvös Károly a Szépkilátóról rácsodálkozott a Badacsony környéki tűzhányók látványára és megírta az Utazás a Balaton körül című művét. Pauler Tivadar megvásárolta a Bogyai birtokot és minden nyarát Badacsonyban töltötte. Ranolder János püspök a „böröc”-re, arra a hegytetőn kiugró sziklára építtetett kőkeresztet, amit ha a kiránduló megüt egy kővel, harangzúgás hangját hallatja, messzire elnyúlva a Balaton fölé. Ramasetter Vince sümegi kékfestő volt az első badacsonyi borkereskedő, aki a bort és annak jó hírét egészen Angliáig vitte. Pöltenberg Ernő nem járt Badacsonyban, de családja itt nyert menedéket, teste itt nyert nyugalmat a tomaji temetőben.

Fantasztikus ősök voltak Ők, és mi most élők, akik az Ő személyükre rácsodálkozhatnak, méltóképpen próbálunk a tűz, a víz és ennek keveréke, a bor balatoni örökségét védeni és őrizni. Ez a „balatoni honfoglalás” tart napjainkban is, mert a Balaton most is, mint Édes Víz a Pannon tenger helyén, haza a Hazában. Egyedi alkalom egy szobrász életében, hogy értéket teremteni és megőrizni vágyó mecénásra lel, és ennek gyümölcseit dr. Kovács Jánossal közösen az érdeklődők figyelmébe ajánlhatjuk. Kérem, olvassák el Bereményi Géza barátom szobraimhoz írt versét – mert a rímek olyanok, mint a hullámok a vízen. Valahogy nagyon messziről véljük őket érkezni, pedig tudjuk, hogy minden pillanatukban itt vannak velünk.”

Béres János szobrászművész

Rólunk

Badacsony napsütötte oldalában, a volt Hertelendy-Békássy kúriában található a Szépkilátó Borozó. A 200 éves bazaltkő pincében a badacsonyi borvidék pincészetei által termelt borok széles választékával, és ínycsiklandó falatokkal szolgálhatunk.

Nyitva tartás

Zárva

 

Szolgáltatásaink

  • Borkóstolás
  • Borvacsorák
  • Házias jellegű hideg ételek
  • Családi és céges rendezvények
  • Meleg ételek kitelepüléssel,
  • kemencés sültek, grillterasz
  • Bortúrák

Egyéb szolgáltatások

  • Ingyenes, zárt parkoló
  • Ingyenes WIFI

Partnereink:

Adatkezelés:

websites by AUDIOMAX MÉDIA